Урок 5. Вуглеводи
Вуглеводи — це органічні речовини,
до складу яких входять вуглець, водень, кисень. Синтезуються вуглеводи зеленими
рослинами з вуглекислоти і води під дією сонячної енергії. Тому вони становлять
значну частку продуктів рослинного походження (80—90 % сухої речовини) і в
невеликих кількостях містяться в тканинах тваринного походження (до 2 %).
Вуглеводи — основний
постачальник енергії організму людини, на їхню частку припадає 70 % добового
раціону людини. Вони входять до складу клітин і тканин, містяться в крові,
печінці. В організмі вуглеводів мало (до 1 °ь маси людини), тому для покриття
енергетичних затрат вони повинні постійно надходити з їжею.
Якщо в їжі недостатня кількість вуглеводів, то у
разі значних фізичних навантажень, для утворення енергії використовуються жир та
білок організму. В разі надлишку вуглеводів у їжі, вони перетворюються в жир і
відкладаються в організмі.
Вуглеводи харчових продуктів поділяються на три
класи:
—моносахариди — глюкоза, фруктоза, галактоза;
—дисахариди — сахароза, мальтоза, лактоза та ін.;
—полісахариди — крохмаль, глікоген, інулін, клітковина.
Моносахариди
— це прості вуглеводи, солодкі
на смак і розчинні у воді.
Глюкоза (виноградний цукор) міститься у багатьох
плодах і ягодах, меді. Має солодкий смак і добре засвоюється організмом людини.
Фруктоза (фруктовий цукор) міститься в плодах,
ягодах, овочах. Вона солодша, ніж глюкоза і сахароза, не підвищує вміст цукру у
крові. В печінці фруктоза швидко перетворюється на глікоген.
Галактоза
— складова частина молочного
цукру, не дуже солодка, не підвищує вмісту цукру в крові.
Дисахариди
— вуглеводи, солодкі на смак,
розчинні у воді, розщеплюються в організмі людини на дві молекули моносахаридів
з утворенням із сахарози — глюкози і фруктози, з лактози — глюкози і
галактози, з мальтози — двох молекул глюкози.
Сахароза
(буряковий цукор) входить
до складу цукрових буряків, цукрової тростини, моркви, слив, абрикосів. У
цукрі міститься 99.7% сахарози. При гідролізі сахарози утворюється однакова
кількість глюкози і фруктози. Ця суміш називається інвертним цукром і
використовується в кондитерському виробництві для попередження зацукровування
помади.
Мальтоза
(солодкий цукор) у вільному
вигляді зустрічається рідко, aлe багато її в солоді. Одержують мальтозу
гідролізом крохмалю.
Лактоза
(молочний цукор)
міститься у молоці (4,7 %) і молочних продуктах. Вона сприятливо впливає на
життєдіяльність молочнокислих бактерій у кишках, стримує розвиток гнильних бактерій.
Лактоза є найменш солодким цукром.
Полісахариди
— це високомолекулярні вуглеводи.
До них належать крохмаль, глікоген. інулін, клітковина. Полісахариди не солодкі,
тому їх називають несахароподібними вуглеводами.
Крохмаль
— дуже важливий вуглевод для
організму людини, який дід дією ферментів і кислот спочатку розщеплюється на
мальтозу, а потім на глюкозу Він міститься у багатьох рослинних продуктах зерні
пшениці - 54%, рисі – 55%, бобових - 47 %, картоплі — 13 %. Характерною
реакцією для визначення крохмалю з харчових продуктах є дія йоду, який
забарвлює крохмаль у синій колір. Розрізняють крохмаль картопляний, пшеничний,
рисовий, кукурудзяній. Крохмаль не розчиняється у холодній воді. Нагрівання
його призводять до набрякання, створення, клейстеру. Процес набрякання і
клейстеризацїї спостерігається при випіканні хліба, борошняних кондитерських
виробів.
Глікоген — тваринний крохмаль, який міститься переважно в печінці і
м'язах. В організмі людини розщеплюється до глюкози. Глікоген відіграє важливу
роль у процесі дозрівання м'яса. У воді легко набрякає і розчиняється.
Інулін міститься в часнику (15—20 °і), плодах топінамбуру
(13— 20%) корені цикорію (17 %). замінюючи в них крохмаль. Він солодкий на смак,
легко засвоюється, добре розчиняється у теплій воді і утворює густу в'язку масу.
При гідролізі перетворюється на фруктозу.
Клітковина міститься в стінках клітин рослин. Велика кількість
її в оболонках зерна, бобових, у шкірці плодів і овочів. Клітковина харчової
цінності не має, не розчиняється у воді, організмом людей и не засвоюється, але
сприяє роботі шлунку й кишкового тракту, виведенню з організму шкідливих
речовин, зокрема холестерину.
Пектинові речовини є похідними вуглеводів і входять до
складу овочів і плодів. До пектинових речовин відносять пектин, протопектин,
пектинову і пектову кислоти.
Пектин знаходиться у клітинному соці плодів у вигляді колоїдного
розчину. Пектин добре розчиняється у воді. Під час варіння з цукром і кислотами
він утворює драглі. Цю властивість пектину використовують під час приготування
джему, повидла, цукатів та ін.
Протопектин міститеся у недостиглих плодах і овочах і є
сполученням пектину з клітковиною. При достиганні плодів і овочів протопектин
під дією ферментів переходить у пектин. Зв'язок між рослинними клітинами
послаблюється плоди і овочі розм'якшуються.
Пектинова і пектова кислоти утворюються з пектину під
дією ферментів при перестиванні плодів і надають їм кислого смаку. На пектинові
речовини багаті яблука, сливи, абрикоси, чорна смородина. Людині потрібно на
добу 400—500 г вуглеводів, з них 50— 100 г моно— і дисахаридів.
Комментариев нет:
Отправить комментарий