Урок 3. Білки
Білки— життєво необхідна і незамінна частина продуктів
харчування. Білки беруть участь у побудові нових тканин організму і відновленні
відмираючих клітин. Вони необхідні дія утворення гормонів, ферментів, імунних
тіл, вітамінів, вирівнюють кислотно-лужний баланс в організмі. Білкова молекула
складається з амінокислот. У рослинах і в організмах тварин білки можуть перебувати
у рідкому стані (молоко, кров), напіврідкому (яйця), твердому (вовна).
За складом і властивостями білки поділяють на прості —
протеїни (при гідролізі утворюються тільки амінокислоти та аміак) і складні —
протеїди (при гідролізі утворюються й небілкові речовини – глюкоза, ліпоїди,
барвники та ін.). До протеїнів належать:
-
альбуміни
молока, яєць;
-
глобуліни
— міозін м'яса, глобулін яєць;
-
глютеніни
пшениці, жита;
-
проламіни
— гліадін пшениці;
-
склепротеїни
— колаген і еластин сполучної тканини.
Найпоширенішими складними білками є казеїн молока,
вітемен яйця та ін.
В організмі людини білок розщеплюється до амінокислот, з
яких потім знову синтезуються білки. Частина амінокислот, потрібних людині для
побудови тканин, утворюється в організмі з інших амінокислот, що надходять з
їжею. Ці амінокислоти називають замінними. Проте вісім амінокислот організм не
може синтезувати і повинен одержувати їх у готовому вигляді з білками
продуктів харчування. Ці амінокислоти, називають незамінними. До них належать
метіонін, триптофан, лізин, лейцин, ізолейцин, треонін. валін, фенілаланін.
Найбільш дефіцитними є перші три. Білки, що містять усі потрібні організмові
незамінні амінокислоти, називають повноцінними (білки м'яса, молока, яєць), а
білки, у складі яких відсутня хоча б одна незамінна амінокислота, називаються
неповноцінними (білки борошна, крупів).
За походженням білки бувають тваринними і рослинними. Тваринні
білки в основному повноцінні, рослинні — неповноцінні, за винятком білків рису
і бобових.
Білки поділяють на розчинні у воді (та слабких розчинах
солей) і нерозчинні (колаген, еластин). Людині на добу потрібно 80—100 г
білків, зокрема 50 г
тваринних.
Комментариев нет:
Отправить комментарий