Урок 2. Мінеральні речовини
Мінеральні, або зольні,
речовини є також необхідною складовою
організму людини. Вони беруть участь у побудові тканин (кісток), підтримуванні
кислотно-лужної рівноваги, нормалізації водно-сольового обміну, діяльності
центральної нервової системи, входять до складу крові. Добова потреба людини в
мінеральних речовинах складає 20—25 г.
Про кількість мінеральних речовин продукту довідуються по
кількості золи, яка залишається після повного його спалювання. Вміст золи може
коливатися від 0,05 до 2,0 %. У рослинних продуктах мінеральних речовин більше.
Зольність — важливий показник товарної якості борошна,
крохмалю, прянощів, і він наводиться в стандартах. При забрудненні продуктів
землею або піском зольність підвищується.
Кількість зольних елементів у харчових продуктах складає
(у % від сирої маси): у цукрі — 0,03—0,05 %, в молоці — 0,6—0,9 %, яйцях — 1,1
%, у пшеничному борошні — 0,5—1,5 %.
Залежно від кількісного вмісту в продуктах харчування,
мінеральні речовини поділяють на макро-, мікро- та ультрамікроелементи.
До макроелементів відносять кальцій, магній,- натрій,
калій, фосфор, залізо, хлор, сірку. Ці елементи вміщуються у продуктах
порівняно у великих кількостях.
Кальцій необхідний організму для побудови кісток, зубів,
для нормальної діяльності нервової системи і серця. Він впливає на ріст і
підвищує опір організму інфекційним захворюванням. На солі кальцію багаті
молоко та молочні продукти, жовтки яєць, риба, салат, горіхи, капуста, житній
хліб. Добова потреба організму в кальції складає 0,8 г .
Фосфор у сполученні з кальцієм входять до складу
кісткової, м'язової і нервової тканин. Фосфор позитивно впливає на функції центральної
нервової системи, бере участь в обміні білків і жирів. Найбільше фосфору містять
молочні продукти (особливо пір), м'ясо, горіхи, риба, хліб, бобові культури.
Магній потрібний для нормальної діяльності нервової
системи, м'язів, серця, розширює судини. Міститься в усіх продуктах рослинного
походження, молоці, м'ясі.
Залізо необхідне для утворення гемоглобіну крок. Багаті
на залізо м'ясо, печінка, нирки, яйця, риба, виноград, суниці, яблука, капуста,
бобові, картопля. Добова потреба організму в залізі - 0,018 г .
Калій регулює водний обмін в організмі, посилює виведення
рідини і поліпшує роботу серця. Міститься в сушених плодах (куразі, урюку,
чорносливі, родзинках), горіхах, квасолі, м'ясі, рибі, шоколаді, маслинах.
Добова потреба — до 5.0 г .
Натрій разом з калієм регулює водний обмін, затримуючи
воду в організмі, підтримує нормальний осмотичний тиск у тканинах. Натрій
міститься в ікрі, сирах, яйцях, хлібі, молоці, моркві. Добова потреба — 4—6 г.
Хлор бере участь у регулюванні осмотичного тиску з
тканинах і в утворенні соляної кислоти у шлунку. Надходить до організму з
кухонною сіллю. Добова потреба — 5—7 г.
Сірка входить до складу деяких амінокислот, вітамінів групи
В. Міститься в горіхах, вівсяних крупах, яйцях, сирі, м'ясі, рибі.
Харчові продукти мають у своєму складі дуже невелику кількість
мікроелементів та ультрамікроелементів або навіть їхні сліди. Мікроелементи
виконують важливу роль активізаторів різних ферментативних процесів в
організмі, беруть участь в утворенні гормонів і вітамінів. До мікроелементів
належать: мідь, кобальт, йод, фтор, цинк, бром та інші.
Мідь і кобальт беруть участь у кровотворенні. Вони
містяться в капусті, моркві, картоплі, буряках, жовтку яєць, печінці яловичій,
рибі, бобових, дріжджах.
Йод бере участь у побудові й роботі щитовидної залози.
При нестачі йоду в організмі розвивається така хвороба як зоб. Найбільше йоду в
морській капусті, морській рибі, крабах, хурмі, салаті, шпинаті.
Фтор міститься у питній воді. Відсутність або нестача
цього елемента позначається на здоров’ї зубів і формуванні кісткового скелету.
Комментариев нет:
Отправить комментарий